Што може да предизвика појавата на херпес

Што може да предизвика појавата на херпес

Бидете внимателни

Научниците од Универзитетот во Умеа, Шкотска, утврдиле дека херпесот го удвојува ризикот од Алцхајмерова болест.
Herpes simplex virus 1 е особено опасен за старите лица, бидејќи нивниот имунолошки систем е ослабен и затое е идеален за ширење на вирусот, што може да предизвика отекување на мозокот и да го поттикне развојот на Алцхајмерова болест.

Во студијата, која траела 11 години, учествувале 3.432 испитаници, а во девет-годишната студија учествувале 360 лица со Алцхајмерова болест. Резултатите покажале дека во мозокот се создава плак, мозочните клетки постепено умираат и ја кршат врската меѓу нив, која може да предизвика губење на меморијата и да влијае на способноста на размислување.

„HSV-1 е херпес кој не може да се отстрани кога ќе влезе во организмот. Се вгнездува во нервниот систем, а најчесто се јавува поради стрес или болест“, вели водечкиот истражувач Хуго Ловхеим.

Едуцирајте се со Еду Магазин, купувајте на попуст со Еду Картичка. Следете нѐ на нашата фан страна на Фејсбук!

Share Button

Препорачани статии

Подготвителни часови за полагање на државна матура по англиски, германски, македонски јазик и математика
Конкурс за доделување на една стипендија во вредност од 80% за изучување на италијански јазик во Камерино, Италија – месец април

Конкурс за доделување на една стипендија во вредност од 80% за изучување на италијански јазик во Камерино, Италија – месец април

Заинтересираните кандидати за добивање на стипендија, можат да се информираат и да закажат информативна средба на danaucime@gmail.com или да не’ контактираат на телефонскиот број 071/638997

Конкурс за доделување на 5 ваучери за летен јазичен курс по англиски јазик во Берлин, Германија

Конкурс за доделување на 5 ваучери за летен јазичен курс по англиски јазик во Берлин, Германија

Дополнителни информации може да се добијат на 071/ 638997 или danaucime@gmail.com

Конкурс за доделување на 10 десет ваучери во вредност од 300 евра за летен јазичен курс по италијански јазик во Реџо ди Калабрија, Италија
Конкурс за доделување на 5 ваучери за летен јазичен курс по германски јазик во Берлин, Германија

Конкурс за доделување на 5 ваучери за летен јазичен курс по германски јазик во Берлин, Германија

Дополнителни информации може да се добијат на 071/ 638997 или danaucime@gmail.com