Волонтирањето претставува помагање во секоја смисла на зборот

Волонтирањето претставува помагање во секоја смисла на зборот

Што е волонтирање? Зошто треба да бидеме волонтери

1. Што претставува волонтирањето за тебе?

-За мене волонтирањето претставува помагање во секоја смисла на зборот. Пружање подршка, искажување на сочувство, но не сожалување, едноставно правење некаква добрина ама од срце затоа што инаку не би ни било волонтирање.
Моментално волонтирам во „Дневниот ценатар“ во Шуто Оризари и многу ми е интересно, но и напорно затоа што има многу немирни деца.

2. Кој е твој омилен вид на волонтирање?

-Со волонтирање почнав пред неколку месеци така што и немам некакво искуство, но сепак и тоа малку е доволно да се одлучам. Она што сакам да го правам е предавањето и објаснувањето на нејасни лекции, особено задачи. Се обидов и со преведување на еден текст за списанието „Лице в лице“, но тоа ми беше многу пасивно бидејќи повеќе сакам жив разговор и поголема активност.

3. Што те мотивираше да започнеш со волонтирање?

-Сакав уште многу одамна да почнам со волонтирање, но изгледа не бев доволно подготвена. Потоа сакав да се запознам со еден поинаков свет со кој ретко кој е запознаен, но и барем за малку да се оттргнам од својот живот и проблемите и да сфатам дека има и многу други на кои општеството не обрнува доволно внимание. Друга причина се децата. Нивната радост, едноставност, но и итрост ме развеселува, понатаму денот ми е многу весел и жив.

4. Дали волонтирањето ти пречи во училишните обврски?

-Токму напротив. Тоа дури и ми помага. Искрено по само два часа поминати во центарот јас се чувствувам поубаво и имам поголема желба за да одам во училиште, така што на некој начин се се урамнотежува. Освен тоа, секој може да го постигне она кон коешто цели, ама само ако доволно сака.

5. Што може да се направи, според тебе, за да се мотивираат младите да почнат да волонтираат?

– Мислам дека е веќе време да им се покаже на младите дека светот не се врти само околу нив и дека тие не се единствените со проблеми во животот. Но, за тоа одговорност треба да превземат повозрасните бидејќи најчесто тие се оние кои ги учат сопствените деца на себичност и подлост. Исто така можат да се направат и многу други проекти и кампањи кои ќе бидат сериозно сфатени, а не како повеќето без цел, а најлошо од се е тоа што оние кои ќе присуствуваат на тој настан си заминуваат со празни глави.

6. Каков вид на волонтерство мислиш дека недостасува во Македонија?

– Во Македонија недостасува секаков вид на волонтерство. Дури и оние кои кажуваат дека волонтираат всушност само одат од едно место на друго и се сликаат. Никој не се интересира за ништо, ниту за луѓе, ниту за животни, ниту пак за природата. Единствено што е важно во овој денешен свет се парите и пред се друго се затвора очи. Можам да набројам сто вида на волонтерство што недостасува, но би било попусто бидејќи веќе ретко кој се однесува совесно. Има и исклучоци, секоја им чест, но затоа што се малку не можат да покријат се и затоа најчесто се преморени од отворање очи на луѓето.

Едуцирајте се со Еду Магазин, купувајте на попуст со Еду Картичка. Следете нѐ на нашата фан страна на Фејсбук!

 

Автор – К

Share Button

Препорачани статии

Повик за учество на работилница ”Шпанско божиќно кафе- обичаи и традиции”

Повик за учество на работилница ”Шпанско божиќно кафе- обичаи и традиции”

Несомнено, еден од најубавите периоди во годината е Божиќ. Дали знаете како шпанците го прославуваат Божиќ и божиќните празници? Дали повеќе

Повик за учество на работилница ”Италијанско божиќно кафе- обичаи и традиции”

Повик за учество на работилница ”Италијанско божиќно кафе- обичаи и традиции”

Несомнено, еден од најубавите периоди во годината е Божиќ. Дали знаете како италијанците го прославуваат Божиќ и божиќните празници? Дали повеќе

Информативна сесија за студирање во Словенија

Информативна сесија за студирање во Словенија

Време и место – недела 24.12.2017-та, од 12:00 -14:00 часот, Едукативен центар ” Да научиме”

Повик за учество на работилница ” Германско божиќно кафе- обичаи и традиции”

Повик за учество на работилница ” Германско божиќно кафе- обичаи и традиции”

Пријавување на danaucime@gmail.com или 071/638997 најдоцна до 16.12. 2017-та!

Aнглиски јазик за медицински сестри – почетно и напредни нивоа

Aнглиски јазик за медицински сестри – почетно и напредни нивоа

Дополнителни информации на danaucime@gmail.com или 071/638997