Што всушност не сте знаеле за Фејсбук

Што всушност не сте знаеле за Фејсбук

Фејсбук како „културно поле“ меѓу народите на денешницата, каде што се разменуваат мисли, идеи и ставови. Мрежно место кое е повеќе

Фејсбук како „културно поле“ меѓу народите на денешницата, каде што се разменуваат мисли, идеи и ставови. Мрежно место кое е во функција на друштвено виртуелно вмержување и достапност до целиот свет. Во историјата на технологијата не се бележи толкаво неверојатно брзо и големо проширување во светот, што дури ни интернетот не може да се спореди. Веќе е дел од сечие секојдневие, и секој од нас поседува одредена доза чувство на зависност.

140630-facebook-emotions-1749_4f881e85b96bea3a796ae8d7e0ab44c4

Постојат 10 неверојатно непознати факти за Фејсбук, за кои можеби и никогаш не сте помислиле:

  1. Фејсбук е пред сè син, затоа што Марк Цукерберг е далтонист. Не разликува црвена и зелена боја, додека сината е онаа која најјасно ја гледа.
  2. Ирска го изменила својот устав за користење Фејсбук. Така што, граѓаните ќе можат да ги приложат своите сугестии и промени
  3. Дејв Чоу, графити уметникот, кој го насликал првото седиште на Фејсбук, сакал да го купи во акции. Сега тие акции вредат 000.000 долари.
  4. Се проценува дека Фејсбук има улога во 20% од разводите во Америка. 25% од корисниците биле отфрлени од Фејсбук.
  5. Првата идеја за име била Facemash, но подоцна се одлучиле за Facebook.com во август 2005, беше купено за 200.000 долари.
  6. Ако Фејсбук беше земја, ќе беше трета најголема во светот, после Кина и Индија. Има над 900 милиони активни корисници.
  7. 300 милиони слики се „аплоудираат“ на Фејсбук секој ден.
  8. Тоа е куќиште со над 219 билиони слики, од кои 4% идат во историја.
  9. 30 милиони профили, припаѓаат на починати лица. Има случаи на убиство, поради бришење од пријатели.
  10. Бургер Кинг отвори кампања за бесплантен Вупер-сендвич, доколку избришете 10 пријатели од листата.

 

 

Share Button

Препорачани статии

Интензивен курс по шпански јазик

Интензивен курс по шпански јазик

Дополнителни информации на danaucime@gmail.com или 071/638997

Информативна сесија за студирање во Словенија

Информативна сесија за студирање во Словенија

Дали сте еден од оние кои сакаат да го продолжат своето образование во Словенија? Дали сакате да дознаете за можностите за студирање на додипломски и мастер студии?

Курс по италијански јазик за архитекти

Курс по италијански јазик за архитекти

Дополнителни информации на danaucime@gmail.com или 071/638997

Aнглиски јазик за медицинари

Aнглиски јазик за медицинари

Дополнителни информации на danaucime@gmail.com или 071/638997

Подготовка – пракса за полагање на испит DITALS во Салерно, Италија

Подготовка – пракса за полагање на испит DITALS во Салерно, Италија

За сите идни наставници по италијански јазик