Да научиме за Нојшванштајн, еден од најубавите замоци во Германија

Да научиме за Нојшванштајн, еден од најубавите замоци во Германија

Среде шумските предели во југозападниот дел на Баварија се наоѓа еден од најспецифичните и најубави замоци во Германија

 Нојшванштајн денес претставува вистинска туристичка атракција, а пред 2 века бил летна резиденција на ексцентричниот крал Лудвиг II

Кралот Лудвиг II ја презел власта во Баварија кога имал само 18 години. Две години подоцна, неговата држава била вклучена во големата Германска империја, по што кралот започнал да ги запоставува државничките работи и се посветил на уметноста и архитектурата.

Лудвиг II засекогаш ќе остане познат како еден од најголемите љубители на класичната музика и мецена на Рихард Вагнер; но и како нарачател на низа палати и замоци во шумските предели на Баварија, од кои секако најпознат е замокот Нојшванштајн.

Научете германски јазик! Искористете ја промотивната понуда на Центар за странски јазици “Letras” и Еду Картичка! Почетен интензивен курс по цена од само 2240 денари! Повеќе информации –тука!

Наместо да ги финансира градбите од државната каса, Лудвиг II платил за своите палати од личното богатство и преку обезбедување повеќе заеми. Најголем дел од потрошените пари отишле во подигнувањето на извонредниот замок Нојшванштајн, на ридот веднаш над селото Хохеншвангау во југозападниот дел на Баварија.

Овој замок, кој се наоѓа и на логото на продукциската куќа Дизни, бил замислен како летна резиденција на кралот којшто ја нарачал неговата изградба, а денес претставува вистинска туристичка атракција, посетена од милиони туристи секоја година…

Share Button

Препорачани статии

Подготвителни часови за полагање на државна матура по англиски, германски, македонски јазик и математика
Конкурс за доделување на една стипендија во вредност од 80% за изучување на италијански јазик во Камерино, Италија – месец април

Конкурс за доделување на една стипендија во вредност од 80% за изучување на италијански јазик во Камерино, Италија – месец април

Заинтересираните кандидати за добивање на стипендија, можат да се информираат и да закажат информативна средба на danaucime@gmail.com или да не’ контактираат на телефонскиот број 071/638997

Конкурс за доделување на 5 ваучери за летен јазичен курс по англиски јазик во Берлин, Германија

Конкурс за доделување на 5 ваучери за летен јазичен курс по англиски јазик во Берлин, Германија

Дополнителни информации може да се добијат на 071/ 638997 или danaucime@gmail.com

Конкурс за доделување на 10 десет ваучери во вредност од 300 евра за летен јазичен курс по италијански јазик во Реџо ди Калабрија, Италија
Конкурс за доделување на 5 ваучери за летен јазичен курс по германски јазик во Берлин, Германија

Конкурс за доделување на 5 ваучери за летен јазичен курс по германски јазик во Берлин, Германија

Дополнителни информации може да се добијат на 071/ 638997 или danaucime@gmail.com