Замокот Сфорцеско во Милано

Замокот Сфорцеско во Милано

Замокот Сфорцеско во Милано е една од најважните знаменитости во градот, од историски, но и од културен аспект…

Замокот Сфорцеско се наоѓа во самиот центар на Милано, недалеку од најголемиот плоштад Дуомо. Градбата била подигната во 14. век, како помало утврдување, но веќе во следниот век, Франческо Сфорза, војводата на Милано, откако ја зацврстил својата власт, започнал реконструкција и проширување на малата тврдина, со што ја претворил во своја резиденцијална палата.

Доградбите на замокот продолжиле и во 16. и 17. век, а последната голема доградба била изведена од Лука Белтрами, познат италијански архитект, на крајот од 19. и почетокот на 20. век, по што тврдината го добила денешниот изглед. Во текот на Втората светска војна, замокот претрпел големи оштетувања во бомбардирањето на градот, но по крајот на војната, била направена целосна реконструкција на објектот.

За какви видови на стипендии за изучување на италијански јазик, можете да аплицирате? Клик тука!

Денес, во замокот Сфорцеско се сместени дел од најпознатите музеи во Милано, како и најзначајните постојани уметнички изложби во Италија. Посетата на овој замок им ја препорачуваме на сите љубители на историјата и културата.

Следете ја нашата Фан страна на Фејсбук – клик тука!

Share Button

Препорачани статии

Подготвителни часови за полагање на државна матура по англиски, германски, македонски јазик и математика
Конкурс за доделување на една стипендија во вредност од 80% за изучување на италијански јазик во Камерино, Италија – месец април

Конкурс за доделување на една стипендија во вредност од 80% за изучување на италијански јазик во Камерино, Италија – месец април

Заинтересираните кандидати за добивање на стипендија, можат да се информираат и да закажат информативна средба на danaucime@gmail.com или да не’ контактираат на телефонскиот број 071/638997

Конкурс за доделување на 5 ваучери за летен јазичен курс по англиски јазик во Берлин, Германија

Конкурс за доделување на 5 ваучери за летен јазичен курс по англиски јазик во Берлин, Германија

Дополнителни информации може да се добијат на 071/ 638997 или danaucime@gmail.com

Конкурс за доделување на 10 десет ваучери во вредност од 300 евра за летен јазичен курс по италијански јазик во Реџо ди Калабрија, Италија
Конкурс за доделување на 5 ваучери за летен јазичен курс по германски јазик во Берлин, Германија

Конкурс за доделување на 5 ваучери за летен јазичен курс по германски јазик во Берлин, Германија

Дополнителни информации може да се добијат на 071/ 638997 или danaucime@gmail.com