Koлкава е вселената?

Koлкава е вселената?

Имено, Сончевиот систем се состои од Сонцето, планетите кои кружат околу него, планетоидите (мали планети) и метеори

Човековиот ум не би можел да си ја претстави правата, вистинската слика за вселената. Не само што не знаеме со сигурност колкав е космосот, се чини невозможно и да ја замислиме неговата големина.

Ако започнеме од нашата планета и малку се оддалечиме, веднаш ќе наслутиме зошто е тоа така. Земјата е дел од Сончевиот систем, но само сосема мал негов дел. Имено, Сончевиот систем се состои од Сонцето, планетите кои кружат околу него, планетоидите (мали планети) и метеори. Сончевиот систем од друга страна, е само делче од еден друг, многу поголем систем, наречен галаксија. Галаксијата ја сочинуваат милиони ѕвезди, од кои повеќето се далеку поголеми од Сонцето и можеби имаат свои системи слични на Сончевиот.

Така, ѕвездите кои ги гледаме во нашата галаксија, која се нарекува Млечен Пат или Кумова Слама, се и самите сонца. Тие се толку оддалечени од нас, што растојанието не се мери во километри, туку во светлосни години. Светлината патува со брзина од 300 000 km во секунда и поминува околу 9 600 000 000 000 (близу 10 билиони) километри за една година. Сјајната ѕвезда која е најблиску до Земјата е наречена Алфа Кентаур. Знаете ли колку е таа оддалечена од нас? Четириесет билиони километри! Се смета дека нашата галаксија е широка околу 100 000 светлосни години. Но ние овде зборуваме само за нашата галаксија.

Следи не’ на нашата страна на Фејсбук – клик тука!

Покрај Млечниот пат, веројатно постојат уште милиони други галаксии. Најблиската галаксија е оддалечена од нашата околу 2 милиони светлосни години. А можеби сите тие галаксии заедно сочинуваат само дел од некој уште поголем систем. Сега веројатно станува појасно, зашто не можеме да си ја претставиме големината на универзумот.

Share Button

Препорачани статии

Подготвителни часови за полагање на државна матура по англиски, германски, македонски јазик и математика
Конкурс за доделување на една стипендија во вредност од 80% за изучување на италијански јазик во Камерино, Италија – месец април

Конкурс за доделување на една стипендија во вредност од 80% за изучување на италијански јазик во Камерино, Италија – месец април

Заинтересираните кандидати за добивање на стипендија, можат да се информираат и да закажат информативна средба на danaucime@gmail.com или да не’ контактираат на телефонскиот број 071/638997

Конкурс за доделување на 5 ваучери за летен јазичен курс по англиски јазик во Берлин, Германија

Конкурс за доделување на 5 ваучери за летен јазичен курс по англиски јазик во Берлин, Германија

Дополнителни информации може да се добијат на 071/ 638997 или danaucime@gmail.com

Конкурс за доделување на 10 десет ваучери во вредност од 300 евра за летен јазичен курс по италијански јазик во Реџо ди Калабрија, Италија
Конкурс за доделување на 5 ваучери за летен јазичен курс по германски јазик во Берлин, Германија

Конкурс за доделување на 5 ваучери за летен јазичен курс по германски јазик во Берлин, Германија

Дополнителни информации може да се добијат на 071/ 638997 или danaucime@gmail.com