“Oлтарот на последната жртва” во издание на “Култура”

“Oлтарот на последната жртва” во издание на “Култура”

Италијанскиот писател Паоло Родари е роден во 1973 година. Тој е познат италијански новинар и писател. Има работено во неколку весници, а од 2013 година е во Repubblica. Автор е на неколку книги, меѓу кои и „Олтарот на последната жртва“ (L’Altare Dell’ Ultimo Sacrificio), трилер објавен во 2013 година.

Италијанскиот писател Паоло Родари е роден во 1973 година. Тој е познат италијански новинар и писател. Има работено во неколку весници, а од 2013 година е во Repubblica. Автор е на неколку книги, меѓу кои и „Олтарот на последната жртва“ (L’Altare Dell’ Ultimo Sacrificio), трилер објавен во 2013 година.

Романот е преведен на македонски јазик во издание на Култура. Дејството се случува во Ватикан. Книгата има две текстури на читање, првата наликува на крими роман, додека втората е богата со историски детали, легенди и податоци за Ватикан. Во овој роман не постои ограничување на злото, во краток временски период се случуваат убиства на млади девојки токму на Велики петок пред Велигден, а Папата Микеле е немоќен да ги запре.

Убиецот е немилосрден, го осквернува тоа што во христијанството се смета за свето и сака да постигне хаос во Светата држава, но и во светот. Американскиот свештеник Џон Харис, поранешен вработен во ЦИА, е задолжен за безбедноста во Ватикан. Папата Микеле има целосна доверба во него, но како што ќе се одвиваат настаните, односно ќе се разоткриваат убиствата, таа доверба се ниша и се раѓа сомнежот.

Дали папата може да има доверба во луѓето за кои верува дека му се најблиски соработници? Никој не е безбеден во Ватикан, Родари успешно ги поврзува настаните што се случуваат во базиликите во Рим, за да самиот крај претставува вистински неочекуван пресврт.

Приказната започнува со силување и ритуално убиство на млада девојка во една од базиликите. Потоа се нижат и другите убиства. Харис не може да ги спречи, ниту да ги скрие убиствата. Еден млад новинар, Лупо Пагани, ги разоткрива злосторствата извршени над девојките кои не се направени случајно, туку се детално испланирани и имаат симболична порака до Папата.

Со Еду Картичка – 15% попуст во “Kултура”!

Кога јавноста ќе дознае за убиствата се бара одговорност од Ватикан, се бара вистината за злосторствата. Папата нема долго време, пред Велигден треба да се запрат убиствата и да се стави крај на злото.

Родари ништо не остава на случајноста, тој е вистински експерт за католичката историја и затоа во книгата вметнува различни легенди, историски детали, но и мрачни елементи како егзорцизмот.

Крајот несомнено е вистинско изненадување бидејќи цело време вниманието на читателот е насочено кон убиствата и истражувањата на новинарот Лупо Пагани. Убиствата се истовремено претставени од перспективата на жртвите и убиецот, со што се постигнува емотивна поврзаност со ликовите.

Злото што постои во Ватикан има голема моќ и потребна е голема верба за да се уништи. И додека злото се појавува во повеќе форми, Папата и останатите ќе треба да бидат навистина подготвени за да се соочат со тоа што ги очекува.

Извор  – Кајгана

Share Button

Препорачани статии

Подготвителни часови за полагање на државна матура по англиски, германски, македонски јазик и математика
Конкурс за доделување на една стипендија во вредност од 80% за изучување на италијански јазик во Камерино, Италија – месец април

Конкурс за доделување на една стипендија во вредност од 80% за изучување на италијански јазик во Камерино, Италија – месец април

Заинтересираните кандидати за добивање на стипендија, можат да се информираат и да закажат информативна средба на danaucime@gmail.com или да не’ контактираат на телефонскиот број 071/638997

Конкурс за доделување на 5 ваучери за летен јазичен курс по англиски јазик во Берлин, Германија

Конкурс за доделување на 5 ваучери за летен јазичен курс по англиски јазик во Берлин, Германија

Дополнителни информации може да се добијат на 071/ 638997 или danaucime@gmail.com

Конкурс за доделување на 10 десет ваучери во вредност од 300 евра за летен јазичен курс по италијански јазик во Реџо ди Калабрија, Италија
Конкурс за доделување на 5 ваучери за летен јазичен курс по германски јазик во Берлин, Германија

Конкурс за доделување на 5 ваучери за летен јазичен курс по германски јазик во Берлин, Германија

Дополнителни информации може да се добијат на 071/ 638997 или danaucime@gmail.com