Запечено сирење во фурна

Запечено сирење во фурна

Вкусно и брзо

Сите вистински љубители на сирењето не може, се вистински обожувачи на топеното сирење. Сирењето е најубаво кога специјално ќе се подготви со додаток на зачини и сувомеснато и сето тоа ќе се растопи во земјен сад во фурна. Нема некој што може да му одолее.

 

Ова е рецептот за да подготвите специјално топено сирење со бешамел сос

  • 150 гр фета сирење
  • 100 гр овчо сирење
  • 100 гр кашкавал
  • 150 гр чадено или сушено месо, печеница, кулен или она што вам ви се допаѓа
  • 2-3 лажици доматно пире, сос, кечап
  • 2-3 лажици бешамел сос
  • 1 лажица кисела павлака
  • оригано, шампињони

* Бешамел сос

  • 1 лажица (30 гр) путер или маргарин
  • 1 ½  лажица брашно
  • 250-300 мл млеко

– Во тавче на загреан оган ставете го маргаринот да се растопи и во него додадете го брашното, а потоа постепено и млекото, Мешајте додека не се згусне.

 

Подготовка:

Најпрво земјениот сад се премачкува со маргарин или малку масло. Се става парчето фета сирење и се распоредува на дното со виљушка. Врз него се посипуваат 1-2 лажици од бешамел сосот.

Се додава еден ред од маринираните шампињони. Над нив се додава доматното пире. Малку оригано заради арома. Сувомеснатото исечкајте го на поситни парчиња и распоредете го.

Врз сето тоа нарендајте кашкавал, па премачкајте го со уште 1 до 2 лажици од бешамел сосот во кој доколку сакате може да додадете и кисела павлака.

Над овој слој додадете го издробеното овчо сирење и врз него изрендајте го преостанатиот кашкавал.

Вака подготвените садови  ставете ги во рерна на 200 степени и печете ги додека кашкавалот одозгора убаво не се растопи.

Послужете го и вкусете го додека е топло. Најубава дегустација е со топли крцкави лепчиња – фурнаринки.

Наместо сирење како додаток препорачуваме Дует Намаз од ЏСП Актуел!

Share Button

Препорачани статии

Подготвителни часови за полагањe на IELTS (International English Language Testing System)

Подготвителни часови за полагањe на IELTS (International English Language Testing System)

Дополнителни информации може да се добијат на danaucime@gmail.com или 071/638997

Лела, мандарините поскапеа, а  ти си ми уште скарана“

Лела, мандарините поскапеа, а ти си ми уште скарана“

Овој графит е урбана скопска приказна и речиси и да нема некој во Скопје кој не го видел или барем не слушнал за него преку муабети од другите.

Се чекаме на Рекорд

Се чекаме на Рекорд

На ова место сигурно се чекале вашите баба и дедо, вашите родители, а денес и вие се чекате на Рекорд.

Како настанале имињата на македонските градови?

Како настанале имињата на македонските градови?

Дали некогаш сте се запрашале како е настанато името на вашето родно место?

Како скопските населби и маала ги добиле своите имиња?

Како скопските населби и маала ги добиле своите имиња?

Дали некогаш сте се запрашале како Драчево, Чаир, Аеродром или познатите скопски маала како Дебар Маало ги добиле своите имиња? Прочитајте го текстот и дознајте за потеклото на имињата на некои од нив