Најзборувани јазици во светот

Најзборувани јазици во светот

Поголемиот дел од човечката популација зборува 83 јазици

 Поголемиот дел од човечката популација зборува 83 јазици. Останатите 3.500 лесно исчезнуваат. Сепак, нема да се занимаваме со нив, туку ќе Ви ги претставиме 10 јазици кои се зборуваат најмногу во светот.

10. Германски
Германски е европски јазик и е официјален во 6 земји, а е многу важен во политичката сфера. Германскиот јазик го зборуваат околу 95 милиони луѓе.

9. Јапонски
Јапонскиот јазик се наоѓа на позицијата број девет во топ листите на популарни јазици. Еден од најстарите јазици, и неговата важност во глобални рамки не е во опаѓање. Јазикот го зборуваат 122 милиони луѓе.

8. Руски
Примарно се користи во Русија, припаѓа на словенските јазици. Се верува дека го зборуваат околку 144 милиони луѓе.

7.  Португалски
Основно говорно подрачје е Португалија, и припаѓа на романските јазици. Португалскиот јазик е зборуван од околу 178 милиони луѓе.

6.  Бенгалски
Ова е древен јазик, во моментов го зборуваат 181 милиони луѓе.

5.  Хиндски (хинди)

Најчесто се зборува во Индија, Пакистан и Саудиска Арабија. Јазикот не е многу стар, но е зборуван од околу 182 милиони луѓе.

4. Арапски
Арапскиот јазик првенствено го зборуваат луѓето од Блискиот Исток. Тој датира од четвртиот век, и го зборуваат околу 221 милиони луѓе.

3.  Англиски
Ова е јазик кој се говори најмногу, официјален е во 53 земји, во најголема мера е проширен низ колонијално влијание. Англиски јазик го зборуваат околу 328 милиони луѓе.

2. Шпански
Уште еден романски јазик, кој датира од деветтиот век. Постојат многу дијалекти, и вкупно го зборуваат околу 350 милиони луѓе.

1.  Кинески
Кинескиот јазик е најраспространетиот јазик во светот, и го зборуваат околу 1 милијарда луѓе.

Интензивни и стандардни курсеви по јазик во Едукативен центар ” Да Научиме”!

Информации на danaucime@gmail.com или 071/638997

Share Button

Препорачани статии

Информативна сесија за студирање во Италија за додипломски и последипломски студии

Време и место – недела 26.04.2018-та, од 20:00 часот, Едукативен центар ” Да научиме”

Повик за учество на работилница ” Велигденски обичаи и традиции во Германија”
Koнкурс за доделување на една стипендија во вредност од 80% за изучување на италијански јазик во Камерино, Италија

Koнкурс за доделување на една стипендија во вредност од 80% за изучување на италијански јазик во Камерино, Италија

Заинтересираните кандидати за добивање на стипендија, можат да се информираат и да закажат информативна средба на danaucime@gmail.com или да не’ контактираат на телефонскиот број 071/638997!

Конкурс за доделување на 10 ваучери во вредност од 300 евра за летна јазична програма за изучување на шпански јазик во Малага

Конкурс за доделување на 10 ваучери во вредност од 300 евра за летна јазична програма за изучување на шпански јазик во Малага

Дополнителни информации може да се добијат на danaucime@gmail.com или информирај се на 071/638997

Распоред на часови за интензивен курс по англиски јазик – почеток 26.03

Распоред на часови за интензивен курс по англиски јазик – почеток 26.03

Информации за слободни места на danaucime@gmail.com или 071/638997