Лела, мандарините поскапеа, а  ти си ми уште скарана“

Лела, мандарините поскапеа, а ти си ми уште скарана“

Овој графит е урбана скопска приказна и речиси и да нема некој во Скопје кој не го видел или барем не слушнал за него преку муабети од другите.

Сигурно се сеќавате на легендарниот скопски графит: „ Лела, мандарините поскапеа, а  ти си ми уште скарана“,  кој стои на една зграда кај основното училиште „Јохан Хајнрих – Песталоци“. Овој графит е урбана скопска приказна и речиси и да нема некој во Скопје кој не го видел или барем не слушнал  за него преку муабети од другите.

Конкурс за доделување на 10 ваучери за летен интензивен курс по шпански јазик во Барселона – клик тука!

Која е Лела, со кого се скарала и зошто? Поминаа години, мандарините поскапеа уште многу пати, а графитот си стои на  истото место и сѐ уште создава љубопитство и мистерија меѓу случајните минувачи. Кружеа повеќе верзии за приказната за Лела, меѓу кои најверојатна изгледаше онаа дека графитот го напишал некој дечко на кого Лела му раскинала.

Едуцирајте се со Еду Магазин, купувајте на попуст со Еду Картичка. Следете нѐ на нашата фан страна на Фејсбук!

Но, приказната е сосема друга. Главните актери се Лела, Вале и Пепи. Лела е симпатична девојка која живее во зградата каде е напишан графитот, а Вале е нејзината другарка. Лела и Вале се скаруваат и тука на сцената стапува Пепи, заеднички пријател на Лела и Вале кој решава да ја опраи ситуацијата. Па така, „Лела мандарините поскапеа, а ти уште си ми скарана“ е всушност пријателски гест на Пепи, кој го пишува графитот во име на Вале. Мисијата завршила успешно, Лела и Вале се смирија и сѐ уште се другарки, Лела уште живее во зградата, графитот уште си стои како сведок за едно време и една приказна.

Учете странски јазици во Јазичен центар ” Да научиме”

 

Share Button

Препорачани статии

Подготвителни часови за полагање на државна матура по англиски, германски, македонски јазик и математика
Конкурс за доделување на една стипендија во вредност од 80% за изучување на италијански јазик во Камерино, Италија – месец април

Конкурс за доделување на една стипендија во вредност од 80% за изучување на италијански јазик во Камерино, Италија – месец април

Заинтересираните кандидати за добивање на стипендија, можат да се информираат и да закажат информативна средба на danaucime@gmail.com или да не’ контактираат на телефонскиот број 071/638997

Конкурс за доделување на 5 ваучери за летен јазичен курс по англиски јазик во Берлин, Германија

Конкурс за доделување на 5 ваучери за летен јазичен курс по англиски јазик во Берлин, Германија

Дополнителни информации може да се добијат на 071/ 638997 или danaucime@gmail.com

Конкурс за доделување на 10 десет ваучери во вредност од 300 евра за летен јазичен курс по италијански јазик во Реџо ди Калабрија, Италија
Конкурс за доделување на 5 ваучери за летен јазичен курс по германски јазик во Берлин, Германија

Конкурс за доделување на 5 ваучери за летен јазичен курс по германски јазик во Берлин, Германија

Дополнителни информации може да се добијат на 071/ 638997 или danaucime@gmail.com