Италијански јазик – јазикот на шармерите

Италијански јазик – јазикот на шармерите

За многу луѓе, најтешкиот чекор при учењето на нов јазик е всушност самото одбирање на јазикот кој сакаат да го повеќе

За многу луѓе, најтешкиот чекор при учењето на нов јазик е всушност самото одбирање на јазикот кој сакаат да го усовршат. Ние ќе ви олесниме – одберете италијански!

Зошто баш италијански? Што го издвојува овој јазик од сите останати?

1. Одличен е за напредок во кариерата

Живот и работа во Италија? Звучи совршено нели?

Интернационалните компании отвораат канцеларии низ цела Италија и бараат вработени кои течно зборуваат италијански, покрај англиски.

2. Лесен е за учење

Велат дека италијанскиот јазик се учи и совладува мошне брзо. Нема комплицирана граматика и лесно влегува во уши.

10-pricini-za-da-pocnete-da-ucite-italijanski-jazik-01

3. Отвора врати кон други јазици

Кога еднаш ќе го совладате италијанскиот, со голема леснотија ќе започнете да разбирате шпански и француски, на пример.

4. Се наоѓа во секојдневието

На пример, кога сте на љубовен состанок во италијански ресторан и сакате да ја импресионирате личноста кон која имате симпатии, ќе се изненадите колку многу италијанскиот ќе ви помогне.

10-pricini-za-da-pocnete-da-ucite-italijanski-jazik-8

5. Станувате попаметни

Многу од истражувањата потврдуваат дека учењето на нови јазици ги развива когнитивните функции на мозокот и ја зајакнува менталната флексибилност.

6. Ви отвора нови културни хоризонти

Некои од најпознатите имиња во светот на уметноста потекнуваат токму од Италија. Што имаат заедничко Данте, Да Винчи и Микеланџело? Веќе знаете. Многу е полесно да ги истражите и доживеете нивните ремек-дела доколку го знаете нивниот јазик.

7. Патувањето станува полесно

Кога патувате низ Италија и притоа го знаете нивниот јазик, можете да запознаете многу локалци кои ќе ви откријат локации кои обичните туристи не ги ни знаат, а ако се љубезни може и да ве научат како да заштедите некое евро.

10-pricini-za-da-pocnete-da-ucite-italijanski-jazik-03

8. Може лесно да се занимавате со музика

Италијанскиот јазик е познат како најмузикален јазик.

9. Придобивка за вашето здравје!

Со оглед на тоа што учењето нов јазик позитивно влијае на мозокот, целосното ментално здравје ви се подобрува, а стареењето на мозокот се забавува.

Photo of red scooter near green door and palm

Едноставно кажано, италијанскиот е забавен јазик. Само слушнете двајца Италијанци како си го раскажуваат секојдневието – веднаш ќе посакате и вие да звучите така.

Потоа конечно ќе можете да живеете „la dolce vita“ на фантастична италијанска локација, со вино во рака и даска полна неодоливи сирења.

Share Button

Препорачани статии

Сицилија – ако ја видите, сте го виделе целиот свет!

Сицилија – ако ја видите, сте го виделе целиот свет!

Легендата вели, дека на шестиот ден, кога Бог завршувал со создавањето на Земјата, воодушевен од убавината на делото кое го повеќе

Црквата Sagrada familia (Светото Семејство)

Црквата Sagrada familia (Светото Семејство)

Најпозната црква во Барселона се гради веќе 135 години. Можеби најдоброто дело на познатиот архитект Антони Гауди поминало низ сè, повеќе

Астрономскиот часовник во Прага

Астрономскиот часовник во Прага

Една од најголемите туристички атракции во Прага е токму астрономскиот часовник Орлој, кој што се наоѓа во рамките на старата повеќе

Љубљана – мала шеќерна приказна

Љубљана – мала шеќерна приказна

Љубљана е град од бајките. Често споредуван со Прага, тој е градот од вашите детски фантазии. Иако нема принцови кои повеќе

Истанбул – место каде Европа и Азија си подаваат рака

Истанбул – место каде Европа и Азија си подаваат рака

Истанбул! Местото што ги исполнува сите желби на светот и ви ги отвора портите кон непроценлива убавина, историја, шопинг и повеќе