Тајна под сонцето – Алгарве, Португалија

Тајна под сонцето – Алгарве, Португалија

Алгарве е најјужниот регион во Португалија, со сончеви денови во текот на целата година. На површина од 5,400км2 се крие ,,најпознатата повеќе

Алгарве е најјужниот регион во Португалија, со сончеви денови во текот на целата година.

travelfinderss-580x238

На површина од 5,400км2 се крие ,,најпознатата тајна на Европа”, како љубат да го наречат светските патници овој живописен крај, со популација од околу 450 илјади жители, и близу 10 милиони туристи кои го посетуваат секоја година. Почнувајќи од административниот центар Фаро, oмилената летна дестинација Албуфеира, преубавите Лагос и Алвор, но и сите останати помали градови и селца – секое место е специфично во својата убавина и различно во приказот на португалскиот дух и традиција.

521706_485446508175455_1500248696_n

Автентичната архитектура, историските локалитети, занаетчиските работилници и сликовитите пејсажи, во комбинација со разновидната понуда на забавни содржини и луксузни одморалишта, оставаат секому избор за начинот на кој ќе ја доживее магијата на Алгарве. Во локалната архитектура се видливи трагите од маварското присуство, а во внатрешноста може да се пронајдат  необичните села, се уште недопрени од туристите, длабоко затскриени зад боровите шуми.

Плажите, пак,  варираат од осамени заливи со преубави карпести гребени и пештери, до широки плажи со златни песоци долж брегот на Атлантскиот Океан. Насадите со портокали, лимони, калинки и смокви, расцветаните бадемови дрвја и мноштвото диви цвеќиња на оваа плодна покраина и даваат уникатна палета бои, кои се во совршен контраст со белината на традиционалните куќи.

559390_487819517938154_1197282007_n

Пријатната клима е идеална за водени спортови и дружба со делфините, но и за многу други спортски активности, особено голф, со преубавите зелени терени на брегот, по кои е препознатлив Алгарве во светски рамки. Возбудлив е и ноќниот живот, со елегантните барови, клубови и марини, но и одличните ресторани во кои може да се дегустираат локалните рибни специјалитети. За љубителите на Португалија и трагачите по нови авантури, Алгарве е идеално место за уживање во безбројните можности под секогаш сончевиот хоризонт.

Share Button

Препорачани статии

Сицилија – ако ја видите, сте го виделе целиот свет!

Сицилија – ако ја видите, сте го виделе целиот свет!

Легендата вели, дека на шестиот ден, кога Бог завршувал со создавањето на Земјата, воодушевен од убавината на делото кое го повеќе

Црквата Sagrada familia (Светото Семејство)

Црквата Sagrada familia (Светото Семејство)

Најпозната црква во Барселона се гради веќе 135 години. Можеби најдоброто дело на познатиот архитект Антони Гауди поминало низ сè, повеќе

Астрономскиот часовник во Прага

Астрономскиот часовник во Прага

Една од најголемите туристички атракции во Прага е токму астрономскиот часовник Орлој, кој што се наоѓа во рамките на старата повеќе

Љубљана – мала шеќерна приказна

Љубљана – мала шеќерна приказна

Љубљана е град од бајките. Често споредуван со Прага, тој е градот од вашите детски фантазии. Иако нема принцови кои повеќе

Истанбул – место каде Европа и Азија си подаваат рака

Истанбул – место каде Европа и Азија си подаваат рака

Истанбул! Местото што ги исполнува сите желби на светот и ви ги отвора портите кон непроценлива убавина, историја, шопинг и повеќе