На Пастрмајлијада во Штип 4 дена!

На Пастрмајлијада во Штип 4 дена!

Да го започнеме октомври со вкусна Пастрмајлија

Новина во оваa уникатна штипска и македонска манифестација е датумот на оддржување на Пастрмалијадата и локацијата.

 

Имено, „Штипската пастрмалијада 2013“ годинава ќе биде четиридневна манифестација и ќе се оддржи на 10, 11,12 и 13 октомври. Манифестацијата на 11 и 12 октомври ќе се совпадне и со оддржувањето на „Макфест 2013“. До сега заеднички двете манифестации се оддржаа во ноември 2009 година, по што „Пастрмалијадата“ како датум на оддржување во текот на следните три години (2010/2011/2012) се оддржуваше на крајот на септември, по празникот „Успение на Пресвета Богородица“.

 

Бидејќи ви отворивме апетит, научете дотогаш како се прави пастрмајлија! Еве го и оригиналниот рецепт!

 

Што се однесува до локацијата, минатата година, манифестацијата се оддржа на градскиот плоштад а претходните две години (2010 и 2011) на улицата „Ванчо Прке“. Оваа година, предлог е „Пастрмалијадата 2013“ да се оддржи на крак од улицата „Ванчо Прке“, поточно од новиот кружен тек па се до преминот под градскиот трговски центар. Тоа ќе биде новата улица на пастрмалиите. Причина за изборот на ова локација е поголемиот број на кафулиња и ресторани кои продаваат алкохолни, безалкохолни и прехранбени производи, и фреквенцијата на луѓе кои би имале можност да ја користат приликата за посета на манифестацијата и штандовите, на локалите како и на бутиците од трговскиот центар и долж самата улица.

images (8)

 

Локацијата се покажа како добра при неодамнешното отворање на едно штипско кафуле, кога паркинг просторот беше испразнет, беше поставена мала сцена за концерти а улицата беше со мноштво маси и столови. За поставување на поголема сцена се бираат неколку локации а најверојатно ќе биде поставена пред патниот премин, со што сите посетители кои ќе ја посетата манифестацијата, ќе можат и да уживаат во пастрмалиите и да го следат настапот на изведувачите.

 

Биди во тек со сите настани со Еду Магазин!

 

Ова се почетни идеи и насоки, со што локалната самоуправа влегува во почетни активности на реализација на „Штипската пастрмалијада 2013“. Концептот може да претрпи одредени измени пред се во техничка смисла, додека датумите и локацијата се веќе дефинирани.

 

 

 

 

Извор – Курир
Share Button

Препорачани статии

Нов почеток за Андреја Пејиќ

Нов почеток за Андреја Пејиќ

Пред само неколку дена интернетот беше преплавен со интервјуа, артикли, шпекулации и најважно, илјадници пораки за Андреј, сега Андреја Пејиќ, сите цврсти и непоречни во својата одлука да ја поддржуваат една од најпознатите жени – модели во светот на трансродовите лицa

Да научиме за португалската кујна

Да научиме за португалската кујна

Португалската кујна претставува вистинско уживање во најразлични вкусови

Oвошјето и калориите

Oвошјето и калориите

Колку калории внесувате со овошјето?

Вработување во Макоил, Скопје

Вработување во Макоил, Скопје

Заинтересираните кандидати да достават CV на емаил: makoilsk@hotmail.com информации на телефон: 02/2400-424

Елена Лука е синоним за автентичен, авангарден и уметнички моден израз

Елена Лука е синоним за автентичен, авангарден и уметнички моден израз

Александра е млада и модерна девојка, дел од тимот на модната куќа Елена Лука. За нејзината работа во Елена Лука како и за модата во Македонија, прочитајте го интервјуто: